Aantal berichten : 443 Leeftijd : 47 Localisation : Lommel Loisirs : Dieren en Olmense Zoo Registration date : 22-11-07
Onderwerp: Teek, heel het jaar door actief do mei 22 2008, 05:35
Hoe herkennen we een teek? Een teek is een spinachtige (8 poten) parasiet. Teken leven van bloed dat ze opzuigen bij mensen en dieren. In volgezogen toestand is de teek even groot als een druivenpit of kleine erwt.
Waar komen teken voor? Teken komen voor in bossen, parken en op plaatsen met lage begroeiing. De kans op teken is groot als je met je hond een wandeling maakt in een bos met dichte begroeiing of hem laat spelen in de tuin. Teken komen in heel Europa voor.
Wanneer zijn teken actief? Van oktober tot februari zijn teken normaal in winterslaap. Maar door de veranderingen van het klimaat en de zachte winters blijven de beestjes heel het jaar door actief. En moet men dus heel het jaar door op zijn hoede zijn.
Waarom zijn tekenbeten gevaarlijk? Sommige teken zijn besmet met een bacterie, die via een beet kan overgebracht worden op dieren en mensen. Belangrijk voor besmetting is de tijd die de teek op de huid doorbrengt. De teek kruipt meestal een paar uur op de huid rond voor ze een geschikte plaats vindt. Eenmaal ze goed zit, kan ze beginnen bloed zuigen. Dit kan 24 tot 78 uur duren. De ziekmakende bacteriën (bij een besmette teek) worden pas op het einde overgebracht. Als de teek voor de eerste 24 uur verwijderd wordt, is de kans op besmetting veel lager.
Welke ziekten draagt de teek over? De ziekte van Lyme (borreliose): In de universiteit van Wageningen is het risico onderzocht dat een mens een besmette teek oploopt. Het Europse gemiddelde lag voorheen rond de 10%. Op 9 locaties in Nederland werden in 2007 teken onderzocht op de aanwezigheid van de borrelia bacterie en dat bleek gemiddeld 23,6%. De oorzaak dat dit percentage verdubbeld is, kan mogelijk verklaard worden doordat teken door de klimaatsveranderingen heel het jaar actief zijn. De kans dat een hond een tekenbeet oploopt is nog hoger dan bij zijn baas. Honden lopen veel vaker door het struikgewas. Symptomen bij de hond: koorts, geen eetlust, lusteloosheid, gewrichtsontstekingen.
Tekenkoorts (Babesiose): Babesia wordt veroorzaakt door babesia protozoën. Als een hond hiermee besmet wordt, zal hij binnen de 3 weken hoge koorts (hoger dan 40°) krijgen. Babesia vernietigt de rode bloedcellen dus de geïnfecteerde hond lijdt enorm aan bloedarmoede. Dit uit zich in lusteloosheid en geelzucht. Ook opvallend is de rode urine. De dermacentor teek die deze bacterie overdraagt kwam tot voor kort enkel in Zuidelijk Europa voor. In Nederland zijn honden met babesiose gemeld, zonder eerder verblijf in het buitenland. Dit suggereert dat de dermacentor teek ook West-Europa aan het veroveren is.
Ehrlichiose Zelden zijn gevallen van Ehrlichiose gemeld, nochtans zou 5-20% van de Nederlandse teken hiermee besmet zijn. Symptomen: koorts, sloom, geen eetlust, lymfeklieren opgezet, bloedingen. Chronisch: vermageren, grotere neiging tot bloedingen.
Advies Controleer regelmatig uw hond en uzelf. Teken gaan graag op plaatsen zitten waar de huid zacht, vochtig en warm is. Controleer bij uw hond zeker de liesstreek, knieholtes, oksels en staart. Haal een eventuele teek eruit met een tekentang. Bewaar de teek in een potje zodat ze door de DA kan worden onderzocht.