Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.



 
IndexIndex  portal*portal*  ZoekenZoeken  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 Bengaal

Ga naar beneden 
AuteurBericht
laetitia
embryo
embryo



Vrouw
Aantal berichten : 3
Leeftijd : 35
Localisation : Tienen
Registration date : 12-10-08

Bengaal Empty
BerichtOnderwerp: Bengaal   Bengaal Icon_minitimezo okt 12 2008, 11:49

Bengaal
Dit ras is ontstaan in Verenigde Staten in de jaren 1950 na het kruisen van de wilde Bengaalse tijgerkat met huiskatten. Er ontstonden katten met een prachtig vlekkenpatroon en een betrouwbaar karakter. In 1983 werd bij TICA (The International Cat Assocition) het ras geregistreerd. In 1999 werd dit ras erkend door de FIFé. In de Verenigde Staten wordt er nog steeds gefokt met de bengaalse tijgerkat om dit ras te vermeerderen. Het houden van deze wilde kat is in Nederland verboden. De kruising van een huiskat met een bengaalse tijgerkat wordt de F1-generatie genoemd. Katers van deze generatie zijn altijd onvruchtbaar. Daarom heeft een F2-generatie altijd een huiskat als vader. Bij de F2-generatie is een kater vrijwel altijd onvruchtbaar, wat vaak ook bij de F3-generatie het geval is.

Bengaal Img_2711
Brown Marbled Tabby

Uiterlijk
De bengaal heeft een geel/oranje kleur met daarbij bruine of zwarte vlekken/strepen. Hun vacht is dik, glad en voelt enorm zacht aan. De kop is in verhouding met de rest van het lichaam klein. De ogen zijn groot en amandelvormig. Rond de ogen zit een zwarte kring. Hun oren zijn klein en naar voren gericht.

Bengaal Montre10
Brown Spotted Tabby

De staart is gemiddelde lengte en heeft aan het einde zwarte ringen.

Het lichaam is over het algemeen vrij lang en gespierd. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten en alle poten hebben zwarte voetzolen.

Er zijn twee vachtpatronen; de gemarmerde (tabby marble) en de gevlekte (tabby spotted). Die hebben allebei ook weer twee stromingen; de black tabby en de sneeuwbengaal. Bij de gevlekte bengaal kan er sprake zijn van rozetten in het vachtpatroon. Rozetten zijn vlekken waarvan een gedeelte van die vlek een warmere kleur heeft. Er zijn Dougnetrozetten en schaduwrozetten. Bij de Dougnetrozetten bevindt het warmer gekleurde gedeelte zich in het midden van de vlek. Bij schaduwrozetten zit de warmere kleur aan de zijkant van de vlek. De gemarmerde bengaal heeft een vachtpatroon bestaand uit brede horizontale strepen. Sommige Bengalen hebben witte vlekken (medaillons) of verticale strepen, dit kan betekenen dat deze katten niet raszuiver zijn. Het is daarom ook niet toegestaan. De stroming “black tabby” is de traditionele kleur van de Bengaal. Deze kleur is ook dominant. Het andere kleurpatroon sneeuwbengaal ontstaat alleen wanneer beide ouders het recessieve gen meegeven. Een sneeuwbengaal is in drie soorten te verdelen: seal mink, seal sepia en de seal linx. De seal mink heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn blauw of groen. Deze kat heeft één gen voor burmees en één voor siamees. De seal sepia heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn goudkleurig. Deze kat heeft twee genen voor burmees. De seal linx heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn blauw. Deze kat heeft twee genen voor siamees. Dan bestaan er nog twee andere soorten bengalen die niet erkend zijn in Nederland; de zilveren bengaal en de blauwe bengaal. De blauwe bengaal is een ongewenste kleur die veel voorkomt.

Bengaal Bebes_10
nest sneeuwbengaal

Karakter
De bengaal is een vriendelijke, nieuwsgierige en intelligente kat. De laatste twee eigenschappen heeft de bengaal geërfd van zijn wilde voorvader. De bengaal is in tegenstelling tot vele andere katten dol op water. Deze eigenschap is waarschijnlijk ook door de voorvader doorgegeven. Bengalen zijn gek op aandacht en zijn daarom ook erg speels. Ook kunnen ze zichzelf goed bezighouden. Toch zijn de meeste bengalen geen schootkatten. Kopjes geven en spelen is genoeg voor ze. Ze gaan liever achter een vliegje aan dan bij je op schoot te zitten. Deze katten zitten graag op hoge plekken en daar komen ze zo met hun behendige lichaam; ze kunnen heel erg ver springen. Ze vinden het leuk om alles vanuit een hoge plek alles in de gaten te houden. Dit kan ook je schouder betekenen.

Dit ras gaat ook goed samen met andere katten, maar dan het liefst ook actieve katten. Honden in huis is over het algemeen ook geen probleem. Ook past een bengaal zich snel aan, bijvoorbeeld aan nieuwe huisdieren of een andere omgeving. Veel bengalen worden, net als vele andere raskatten, binnengehouden. Dit kan mits er veel speelmogelijkheden zijn én een grote ren buiten is.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://members.lycos.nl/bombasticwildstars/
 
Bengaal
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
 :: Katten :: Rassenkennis over de kat-
Ga naar: